הבעייה נובעת מתפקוד לקוי של צינורית הניקוז של האוזן התיכונה שמתחברת לאף. תפקידה הוא להכניס אויר מהאף לאוזן התיכונה. משתהליך זה לא קורה מצטברים הנוזלים. הסיבה לכך לא ברורה לחלוטין, אך הבעייה צפוייה לחלוף עד גיל 5-6 שנים. לעיתים זה נמשך גם בגיל מבוגר יותר.
על מנת לאפשר כניסת אויר לאוזן התיכונה ולמנוע הצטברות הנוזלים וירידת שמיעה – מוכנסים כפתורי איורור. לא קיים טיפול אחר שיכול לפתור את הבעייה, אם כי תרופות מסויימות עשויות להקל כל עוד נוטלים אותן.
ניתוח הכפתורים בילדים מתבצע בהרדמה כללית בחדר ניתוח ונמשך בין 10 – 20 דקות.
לאחר ההרדמה המנתח יבצע חתך זעיר בעור התוף, ישאב את הנוזלים ויכניס לשם כפתור. הכפתור הוא צינורית פלסטיק זעירה בצבע לבן או כחול, שצפוייה להשאר בעור התוף כשנה בממוצע (לפעמים הכפתור יוצא מוקדם יותר, או נותר במקומו זמן ממושך).
במידה וזה הניתוח היחיד, הוא יבוצע באישפוז יום, כך שמס’ שעות לאחר הניתוח תלכו הביתה.
לאחר הניתוח:
- יש להשאיר את ילדכם / ילדתכם בבית ביום הניתוח בהשגחתכם. למחרת ניתן לחזור לפעילות רגילה במסגרת הרגילה (גן, בי”ס וכו).
- יש להמנע מהרטבת האוזניים. במקלחת רצוי לשים אטמי אוזניים פשוטים, או צמר גפן עם וזלין עליו – למניעת כניסת מים לאוזניים. בשחייה בבריכה – אטמים לא ימנעו לחלוטין כניסת מים, לכן רצוי להשאר עם הראש מחוץ למים. יש להקפיד על כך עד שהכפתורים יצאו והנקב בעור התוף ייסגר.
- כניסת מים עשוייה לגרום להפרשה מוגלתית דרך הכפתור לאוזן החיצונית. במידה וראיתם מוגלה באוזן, יש לפנות לרופא המשפחה / אא”ג לביצוע ניקוי של המוגלה ולקבל מרשם לטיפות אנטיביוטיות מסוג CILOXAN או OFLOX. יש לשים באוזן שתי טיפות פעמיים ביום למשך 7-10 ימים.
- יש לחזור למעקב 4-6 שבועות לאחר הניתוח אצל המנתח, לאחר מכן כל חצי שנה – שנה עד ליציאת הכפתורים.
- במידה ולאחר יציאת הכפתורים האוזניים שוב התמלאו נוזלים והשמיעה ירדה, יהיה צורך לבצע שוב כפתורים.
- במקרים נדירים הניתוח יגרום לבעיות משמעותיות כמו נקב קבוע בעור התוף, פגיעה בשמיעה או דלקות מסובכות באוזן (שיצריכו ניתוחים נוספים בעתיד).
בהצלחה!
הזכויות על מסמך זה ונוסחו שמורות לדר’ אורי פלג. המידע במסמך זה הינו כללי ומיועד להשלמת מידע למטופלים בלבד.
כל הכתוב במסמך זה אינו תחליף לייעוץ פרטני אצל רופא מומחה.