דילוג לתוכן

פצע פנימי באף – מתי מדובר בזיהום מסוכן?

כאבים בתוך האף, תחושת עקצוץ או גירוי עמוק, ולעיתים גם הופעה של פצע או בליטה – אלו תסמינים שיכולים להעיד על פצע פנימי באף. ברוב המקרים מדובר בבעיה מקומית ולא חמורה, אך לעיתים, פצע כזה עלול להתפתח לזיהום עמוק, להחמיר, ולדרוש התערבות רפואית דחופה. במאמר הבא נסביר לעומק מה הגורמים האפשריים לפצע בתוך האף, איך מאבחנים, כיצד מטפלים, ומתי חשוב לפנות לרופא אף אוזן גרון.

מהם הגורמים האפשריים לפצע פנימי באף?

פצע פנימי באף נוצר כאשר נפגעת הרירית העדינה שמצפה את פנים האף. להלן הגורמים השכיחים ביותר:

טראומה מקומית

חיטוט באף, מכה, שפשוף או הכנסת גוף זר – כל אלו יכולים לגרום לפצע קטן שאחר כך הופך למודלק או כואב.

יובש בריריות

חשיפה ממושכת לאוויר יבש, שימוש במזגן או חימום בחורף, או נטילת תרופות שמייבשות את הריריות (כמו תרופות לאלרגיה), עלולים לגרום להיסדקות הרירית ולהיווצרות פצע.

זיהום חיידקי

אחת הסיבות הנפוצות היא זיהום של החיידק סטפילוקוקוס (Staphylococcus aureus) – בעיקר כאשר יש פצע קיים שהחיידק חודר אליו. הזיהום יכול לגרום לפצע כואב, אדום, ולעיתים גם מפריש.

פצע הרפס באף

נגיף ההרפס יכול להופיע גם בתוך האף, ולגרום לפצעים דמויי שלפוחיות, תחושת צריבה, ולעיתים הופעה חוזרת של הפצע באותו מקום.

גידולים או נגעים אחרים

במקרים נדירים, פצע שאינו מחלים או חוזר שוב ושוב עשוי להעיד על נגע גידולי או נגע טרום-סרטני. לכן חשוב לא להזניח פצעים ממושכים.

אבחון – איך יודעים שמדובר בפצע פנימי באף?

האבחון מתבצע על ידי רופא אף אוזן גרון בעזרת בדיקה אנדוסקופית של חלל האף. בבדיקה ניתן לראות אם מדובר בפצע שטחי, בזיהום, בנגע חוזר או בתהליך אחר. אם הפצע נראה חריג או שאינו מחלים לאורך זמן, הרופא עשוי להמליץ על בדיקות נוספות – כמו משטח חיידקים, ביופסיה, או בדיקות דם.

טיפול בפצע פנימי באף

הטיפול משתנה בהתאם לסוג הפצע וחומרתו:

  • פצע רגיל ולא מודלק – לרוב חולף לבד תוך מספר ימים. ניתן להקל עם משחות מרככות, כמו בפנטן, שמנוניות טבעיות (שמן שקדים, שמן זית), או תרסיסים מלחיים.
  • פצע מזוהם – יטופל במשחה אנטיביוטית (כגון מופירוצין – בשם המסחרי באקטובאן). במקרים קשים – ישולב גם טיפול אנטיביוטי דרך הפה.
  • פצע הרפס – יטופל בתרופות אנטי-ויראליות כגון אציקלוביר.
  • פצע שאינו מחלים – ייתכן וידרוש ביופסיה, צריבה, או הסרה כירורגית של הנגע.
  • טיפול מונע – במקרים חוזרים, יש לטפל בגורמים – כמו יובש כרוני, חיטוט באף, או זיהומים חוזרים.

שאלות ותשובות

האם פצע פנימי באף יכול להיות מסוכן?

במקרים מסוימים, כן. במיוחד כאשר מדובר בזיהום חיידקי עמוק באזור המכונה "משולש הסכנה" – האזור שבין האף לשפה העליונה, שדרכו זיהום עלול לחדור לוורידי המוח. אם מופיעים חום, נפיחות קשה, אודם מתפשט או ירידה במצב הכללי – יש לפנות מיד לרופא.

כל כמה זמן מותר להשתמש במשחה אנטיביוטית?

משחות אנטיביוטיות כמו באקטובאן ניתנות לשימוש קצר טווח (5-7 ימים), ובהתאם להמלצת רופא. שימוש ממושך עלול לגרום לעמידות חיידקית או גירוי.

איך מונעים חזרה של הפצע?

שמירה על היגיינת אף, הימנעות מחיטוט, שמירה על לחות בריריות, וניקוי עדין של חלל האף – כל אלה יכולים להפחית משמעותית את הסיכון לחזרת הפצע.

האם יש טיפול טבעי לפצע בתוך האף?

יש שממליצים על מריחה מקומית של שמנים טבעיים (כגון שמן קוקוס או שמן נים) בשל תכונותיהם האנטי-דלקתיות. יחד עם זאת, יש להיזהר מהכנסת חומרים שאינם סטריליים לחלל האף, ולפנות לרופא במידה ואין שיפור.

סיכום

פצע פנימי באף הוא תופעה שכיחה שלרוב אינה מסוכנת, אך עלולה להיגרם ממגוון סיבות – החל מטראומה מקומית, דרך יובש ועד זיהום חיידקי או נגיפי. ברוב המקרים, הפצע עובר תוך מספר ימים עם טיפול תומך, אך אם הכאב גובר, יש אודם, הפרשה, או שהפצע חוזר שוב ושוב – חשוב להיבדק בהקדם על ידי רופא א.א.ג. אבחון מוקדם וטיפול נכון יכולים למנוע סיבוכים ולהחזיר את השגרה במהירות.

מעוניינים בייעוץ אישי ובדיקה מקצועית? ד"ר אורי פלג – מומחה אף אוזן גרון מזמין אתכם לתיאום תור באחת ממרפאותיו.

תמונה של ד"ר אורי פלג

ד"ר אורי פלג

ד"ר אורי פלג הוא בעל ניסיון רב עם ילדים וניתוחי ילדים, עם גישה ייחודית, הבנה, וים של סבלנות להקלה והרגעה של פחדים וחששות מהניתוח.

חשוב: כל האמור באתר זה אינו מהווה תחליף לייעוץ רפואי אישי אצל רופא מומחה!

כל הזכויות על תוכן האתר שמורות לדר' אורי פלג, אין להשתמש או לפרסם בשום מדיה בתוכן האתר ללא אישור מראש ובכתב מדר' פלג.

להתחלת השיחה
אפשר לעזור?
היי 👋 כאן נציג ממרפאת אורי פלג,
איך אפשר לעזור לך?